Wolfram elektródák

Wolfram elektródák

A wolframelektródák összetételét, megjelenését alapvetően a DIN EN ISO 6848 szabvány határozza meg.

A szabályozás egyaránt magában foglalja az összetételt, a jelölést, a méretet (átmérő és hosszúság), megengedett tűréseket, az elektródák egyenességét, a volfrámelektróda minőségét és csomagolását. Ezenkívül az elektródák helyes használatára vonatkozó utasításokat is.

A legfontosabb kulcskérdéseket részletesebben szeretnénk megmagyarázni.

Nyilvánvalóan csak a színkódolás alapján is felismerhető, hogy a különféle színjelölésű elektródák különböző összetételűek. A „W” rövidítés a volfrám elektródás ívhegesztést jelöli, ezt követi a fő oxid adalékanyag kémiai szimbóluma és egy szám. A szám a hozzáadott oxid névleges, százalékos arányát jelöli.

 

Lymox®, Lymox Lux® sugármentes wolfram elektródák a tóriumos elektródák kiváltására

Az alábbi áttekintés a leggyakrabban használt oxidokat, valamint azok százalékos arányát mutatja:

VegyjelLaCeThZrYTb
OxidLantánCériumTóriumZirkóniumYttriumTerbium
Tartalom1,5 – 2 %2%1 – 4 %0,3 – 0,8 %nem deffiniáltnem deffiniált

Melyik anyaghoz, melyik elektródát kell választani?

A különféle volfrámelektródák sokfélesége gyakran nehéz választás elé állítja a laikusokat. Felmerül a kérdés, hogy melyik elektródát, melyik anyaghoz lehet optimálisan használni.

Általánosságban megállapítható, hogy a hegesztő műhelyekben, az építkezéseken vagy kisebb javítási munkák esetében első sorban a WL-15 (arany) wolfram elektródával lehet találkozni. E mellett a németországi forgalmazói tapasztalatok alapján, a minden követelménynek megfelelő Lymox® (rózsaszín), vagy Lymox Lux® (rózsaszín-szürke) elektróda az általánosan használt . Ezek a típusok általánosan alkalmazhatók minden anyagra, és különösen a Lymox és a Lymox Lux® a kitűnő gyújtási biztonságukkal.kompenzálják az általánosan felmerülő alkalmazási hibákat

Nehéz az ajánlás a magasan professzionális ipari vállalatok számára. Itt a volfrámelektródát általában automatizált hegesztésnél alkalmazzák, ahol nagyfokú szabványosításra van szükség. Itt első sorban a köszörült végű, professzionálisan hegyezett volfrám elektródák ajánlhatóak.

MunkadarabElektróda típusaEgyenáramVáltakozó áram
negativ polaritáspozitív polaritás
Aluminium (vastagság<2,5 mm)WL-15, WP-00, WZ-08, Lymox®, Lymox Lux®221
Aluminium (vastagság>2,5 mm)WL-15, WP-00, WZ-08, Lymox®, Lymox Lux®21
Alumínium ötvözetekWL-15, WP-00, WZ-08, Lymox®, Lymox Lux®21
MagnéziumWP-00, Lymox®, Lymox Lux®21
Magnézium ötvözetekWP-00, Lymox®, Lymox Lux®21
SzénacélWL-15, WC-20, WT-20, Lymox®, Lymox Lux®1
Saválló és rozsdamentes acélWL-15, WC-20, WT-20, Lymox®, Lymox Lux®1
Alumínium-Bronz ötvözetWP-00, Lymox®, Lymox Lux®1
Szilícium-Bronz ötvözetWL-15, WC-20, WT-20, Lymox®, Lymox Lux®12
Nikkel és ötvözeteiWP-00, Lymox®, Lymox Lux®21
RézWL-15, WC-20, WT-20, Lymox®, Lymox Lux®1 —
BronzWL-15, WC-20, WT-20, Lymox®, Lymox Lux®12
TitániumWL-15, WC-20, WT-20, Lymox®, Lymox Lux®12
1 = optimális; 2 = megfelelő; — = nem értelmezhető

Méretezés:

Néhány szabványosított méretet (például Ø 1,2 mm) alig használnak a gyakorlatban. Ezért a következő áttekintésben csak a leggyakrabban használt átmérőket és hosszokat adjuk meg

 Ø (mm)1,01,62,02,43,03,24,04,86,4
          
Hossz (mm)5075150175
Ha bármikor szüksége lesz speciális átmérőre, keresse őket nálunk!  Semmi sem lehetetlen! 
A használt volfrámelektróda átmérője az alkalmazott áramtól függ. Ha az átmérő túl kicsi, az elektróda túlterhelt lesz. Szélsőséges esetekben a wolfram megolvad, belecsöppen a hegesztésbe és megszennyezi. Ha az átmérő túl nagy, nem biztosított a megfelelő ívgyújtás.
 
Minőség:
 
Az egyik legfontosabb szempont, ha nem, a döntő tényező az elektróda minősége. Közvetlenül befolyásolja az élettartamot, a gyúlékonyságot és az ív minőségét, ezért felelős az optimális hegesztési eredményekért. Időről időre olcsóbb importot kínálnak a piacon, amelynek minőségét nem mindig lehet garantálni
 
„Az olcsó vásárlás öröme nem tart addig, amíg az a minőség rovására megy.”
 
A minőségi hibák általában nem láthatóak szabad szemmel, ezek általában külön metallurgiai elemzést igényelnek. A legfontosabb minőségi kritériumok a következők:
  • Elektróda egyenessége: Elengedhetetlen az elektróda vágásához és az ív irányíthatóságához.
  • Felület minősége: Az elektródát átlátszó fedelű dobozban kell szállítani és szennyeződéstől mentesnek kell lennie. A felületi érdességet szabvány korlátozza.
  • Összetétel: A szabvány kizárja az idegen zárványokat és egyéb szennyeződéseket is. A hegesztés során idegen részecskék csepeghetnek a hegesztési ömledékbe, amik szennyezik a varratot
  • Gyártás: A szinterezési hibák vagy az oxid adalékanyagok inhomogén eloszlása ​​az elektródában tipikus minőségi hibák, amelyek szintén kizárhatóak alapos elemzéssel.

Elektródáink folyamatos minőségellenőrzés mellett „Made in Germany” készülnek, megfelelnek a legmagasabb minőségi és tartóssági elvárásoknak!